#5 Zapošljavanje – stres ili prilika?

ruj 01, 2020

admin

Blog

0

Vrlo vjerojatno smo svi barem jednom bili dio procesa zapošljavanja, bilo kao kandidat ili poslodavac. Obje strane imaju svoje izazove, no kako sam bio u ulozi  kandidata i osobe koja vodi razgovore za posao smatram da je kandidatu ipak malo teže. Sjećam se svog prvog razgovora za posao kojeg ako sada pogledam, je bio katastrofalan. Posao uopće nije bio bezazlen stoga smatram da je dobra prilika otišla u zrak samo zbog krivog pristupa cijeloj situaciji. Ako tražite posao samo da preživite u to sam siguran da se može pronaći već sutra, no ako tražite posao primjeren svojim željama i kvalitetama potrebno je uložiti nešto truda. Zato bih volio s Vama podijeliti neke savjete koje da sam imao u ono vrijeme bih sigurno bolje prošao.

 

„Percepcija“

Što Vam prvo pada na pamet kada netko kaže zapošljavanje? Sigurno su to pojmovi traženje posla, motivacijska pisma, životopisi ili sam razgovor za posao. Da li ste to pročitali pozitivno, s oduševljenjem ili onako s nekim grčem?

Ako ste baš u ovom trenutku u fazi traženja posla ili se planirate javiti na neki natječaj, sada je pravi trenutak da promislite o tome na minutu. Da li mi to predstavlja stres? Zašto? Stres je samo situacija uzrokovana nečim što nismo isplanirali, na što se nismo pripremili.

Zašto ne biste o svemu razmišljali kao o prilici za koju se treba pripremiti i iskoristiti je? Prilika koja Vam nudi nešto novo i bolje u životu. Pa zar se ne bi to isplatilo uzeti?

Da li Vam se barem malo podignula motivacija razmišljajući tako? Na dobrom ste putu.

„Tko sam JA?“

Da li se zaista poznajete i znate što želite? Uzmite papir i olovku te zapišite dvadeset svojih kvaliteta, u čemu ste zaista dobri. Gdje biste ih najbolje mogli iskoristiti? Što volite raditi?

Ako Vam je za to trebalo više od 10 minuta, možda biste trebali osvijestiti svoje kvalitete i kompetencije. Saznati u čemu ste najbolji i kakav posao biste trebali tražiti.

Iz iskustva Vam govorim, nisam niti ja znao to sve pobrojati u 10 minuta što me na neki način zabrinulo jer ustvari ja sebe ne poznajem. Put osvještavanja nije lagan, niti je brz postupak, ali je svakako koristan. Pri tome Vam svakako mogu preporučiti profesionalne edukacije koje održava Marina Kolar & Konekta. O čemu se radi, možete provjeriti na https://www.konekta.hr/. Pohađanjem spomenutih edukacija dobio sam stvaran pogled na sebe, kamo želim ići te kako još više napredovati kao osoba.

„Tko je moj poslodavac?“

Uvijek je dobro istražiti svog potencijalnog poslodavca iz više razloga.

Prva stvar, uopće da vidite da li Vam odgovara posao kojim se bave, na koji način to rade, da li se možete vidjeti radeći tamo cijeli život npr., da li bi Vas taj posao ispunjavao u svakom smislu, da li se njihove poslovne vrijednosti slažu s Vašima, ili tzv. culture fit. Više o samom pojmu i značenju možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.companymatch.me/cultural-fit/index.html?lang=en .

Druga stvar, u istom trenutku prikupljate informacije koje će Vam sigurno vrlo dobro doći pri sastavljanju motivacijskog pisma, a kasnije i kod pripreme za sam intervju poput toga čime se bave, kako su organizirani, koja eventualna poboljšanja možete donijeti tom poslodavcu.

„Motivacijsko pismo?“

Kako napisati motivacijsko pismo? Svi smo se to barem jednom zapitali pa tražili neke već gotove šprance na kojima smo samo zamijenili osobne podatke te preoblikovali par rečenica vezanih uz naša dosadašnja zaposlenja. No da li ste to Vi opisani u pismu? Da li želite da Vas  Vaš potencijalni poslodavac vidi upravo tako?

Iz mog iskustva, uvijek se vrlo lako može zaključiti koje pismo je napisano kao špranca, a u koje je uloženo nešto više truda. A kako se pokazalo, dojam se ostavlja već pri prvim trenucima predstavljanja, bilo putem pisma ili osobno. Zato preporučujem da motivacijsko pismo izradite opisujući svoje kvalitete koje bi mogle koristiti Vašem budućem poslodavcu ili jednostavno kao reklamu o sebi. Nemojte koristiti šprance i budite svoji!

„Priprema za intervju“

Ako ste došli do ove faze, na dobrom ste putu. ?

Ključ uspjeha za pozitivan razgovor za posao je u samoj pripremi. Kao što sam prije već spomenuo trebamo istražiti svog potencijalnog poslodavca kako bi se mogli što bolje pripremiti za sam razgovor. Ponavljam, dojam ostavljamo u prvih par rečenica stoga bi one trebale biti s „WOW efektom,“ zainteresirati potencijalnog poslodavca za Vas. Kako impresionirati potencijalnog poslodavca? Pa pripremite si razne scenarije. U tome Vam mogu pomoći vježbe podizanja energije prije samog razgovora te pripremljeni odgovori na moguća pitanja. Pri tome Vam može pomoći sljedeći link: https://www.moj-posao.net/Savjet/73920/90-pitanja-na-razgovoru-za-posao/43/ .

„Summa summarum“

Nadam se da sam Vam uspio barem malo promijeniti percepciju o zapošljavanju i njegovim fazama. Smatram da je najbitnije da na cjelokupni proces počinjete gledati kao priliku za boljitak, a ne kao još jednu obavezu u nizu koju obavljate jer, eto morate. Samim time Vaša energija i motivacija će biti pravilno usmjerena, a rezultati neće izostati.

 

Denis Jelenčić, mag. iur.

Post by admin

Prenijeto na ovu stranicu